Kokkie-dapoer-kosong-makreel

 Uit de dapoer kosong : makreel

Onderstaand receptje staat of valt met de kwaliteit van sojasaus (ketjap). "Alle waar naar z'n geld", zegt het spreekwoord, en dat geldt uiteraard ook voor een product als sojasaus. Zoals beloofd ditmaal een pittig gerechtje. Degenen onder jullie, die niet van vis houden, hebben pech, want hoofdbestanddeel van mijn recept is gestoomde makreel. Je koopt een of twee gestoomde makrelen (let op, dat ze je geen gerookte in je handen drukken). Kop, vel en graten gooi je weg, de rest doe je in een braadpan waarin margarine en begin met zachtjes aan te bakken. Fijn gesneden uien kan je er ook bij doen. De bedoeling is, om de stukjes vis enigszins bruin te bakken. De uien worden vanzelf bruin. Voor de kleur van het gerecht kleine stukjes rode en groene paprika toevoegen. Intussen pak je uit de kast waar je de kruiden bewaart knoflook, gember, zout en peper. Alles in poeder vorm. Een of twee theelepeltjes is voldoende. Strooi die kruiden op je baksel en blijven roeren. Pers een stukje citroen over het gerecht. Intussen doorgaan met bakken. Strooi een eetlepel suiker over je baksel. Als de stukjes vis hier en daar knapperig beginnen te worden, gas uit draaien en dan pas twee à drie eetlepels ketjap toevoegen. Doe je dit niet dan bakt de ketjap onherroepelijk aan. Het nog hete gerecht nog even goed omroeren. Voor diegenen onder jullie die van sambal houden, roer het ermaar doorheen, hoor! Zo'n gerecht als dit, is erg eetlust opwekkend, en dat komt hoofdzakelijk door de ketjap. Een anecdote hierover, wil ik jullie niet onthouden. Een dokter in de tropen schreef, voor malaria vatbare kinderen, dagelijks een eetlepel ketjap voor. Het wekte de eetlust op en de kinderen kregen daardoor een betere lichamelijke conditie waardoor ze gevrijwaard werden van deze gevreesde ziekte. Zo het gerecht is klaar! Snel even een portie gado-gado klaar maken, warme rijst op je bord en smikkelen maar! Een gado-gado schotel bestaat uit verschillende soorten groenten. en wordt gegeten met pindasaus. Hoe je een portie gado-gado maakt? Daar zal ik het de volgende keer over hebben.

Nog meer recepten:

Reacties