Kokkie-Pastei-toetoep
Pastei Toetoep
Uit de dapoer kosong
Het recept waar ik het deze keer over wil hebben, is volgens mijn filosofie bedacht door zuinige kokkies, omdat de belangrijkste bestanddelen bestaan uit restjes van vorige maaltijden, z.g. kliekjes. Dat kent men in Nederland ook. Vooral vlak na de oorlog was de term 'kliekjesdag', bij in de kost zijnde studerenden, een kwalijk begrip. De bazin van zo'n kosthuis mengde al het overgebleven eten, maakte het fijn, rolde er reuzekroketten van, bakte die, en serveerde dat haar kostgangers. Zo zuinig hoeft tegenwoordig ook niet, maar als ik zie hoeveel kostelijk voedsel (meestal brood) in de papierbakken verdwijnt, dan zeg ik om twee redenen: niet doen.
Ten eerste is brood nog goed te gebruiken. Ik denk aan een heerlijke broodtaart. Recept volgt.
Ten tweede gooi je etensresten niet in papierbakken, maar in de witte pedaalemmertjes.
De Indische keuken kent dus ook zo'n kliekjesgerecht. Ik noem het pastei toetoep. Stel, je hebt over een paar kipgerechten, vleesgerechten, groenten van sajoer (soep). Ook nog niet verwerkt voedsel, zoals nét te weinig doppertjes, boontjes, gehakt, ontbijtspek enz. enz., zijn bruikbaar.
De nog niet gaar zijnde spullen, met een klont margarine in een grote braadpan opbakken en blussen met een beetje water, eventueel een blokje Knorr erbij. Gaar sudderen.
De restjes van daarnet frommel je erbij en kruiden met kruidnagel, zout en peper. Denk er wel aan dat in de "oude" gerechten ook al zout en peper zitten. Het geheel niet al te vochtig hoor! Laat desnoods even indampen.
Als rechtgeaard Nederlander eten jullie en ik ook, aardappels. Ook komt het voor dat daarvan wat overblijft. Je maakt van gekookte aardappels puree. Lekker maken, ja! Met melk, een klont boter, peper, zout en kruidnagel. Klaar? Goed, giet de inhoud van de wadjang in een braadslee en dek het af met de puree. (afdekken = toetoep). De laag puree niet te dik, hoor, hoewel als je niet veel hongerlijders op bezoek hebt....., je snapt het wel hè? De puree netjes gladstrijken. Als je er iets moois van wilt maken, bestrijken met eigeel, bestrooien met paneermeel en lichtbruin in de oven.
Aanvallen lui!
Andere recepten
Reacties
Een reactie posten